Kahden viime vuoden etäpääsiäisen jälkeen saamme viimein kokoontua yhteen viettämään juhlien juhlaa, Kristuksen ylösnousemusta. Pääsiäistä vietetään tänä vuonna 17.4. alkaen ja jo edeltävä viikko ja päivä kuuluvat erottamattomasti pääsiäisen viettoon. 

Helsingin hiippakunnan koronatiimi on antanut 11.4. seurakunnille ohjeistuksen, kuinka pääsiäistä voi viettää pyhäköissä niin, että koronatartuntojen riski on mahdollisimman vähäinen.

– Pääsiäisen ja erityisesti pääsiäisyön jumalanpalvelukset kokoavat hyvin paljon väkeä pyhäkköihimme eikä ruuhkilta voi välttyä. Siksi hygieniatoimiin ja maskin käyttöön tulee kiinnittää erityisen paljon huomiota. Vain oireettomana kirkkoon sekä vahva maskisuositus kaikille yli 12-vuotiaille.

Koronatartuntojen määrä on edelleen erittäin korkealla, vaikka kaikkia oireisia ei ole enää testattu. Sairastaminen väistämättä koskettaa monia.

Väentungoksessa taudit leviävät erityisen herkästi, minkä vuoksi jumalanpalveluksiin ja muuhun seurakunnan toimintaan tulisi osallistua vain oireettomana ja terveenä. Jos siis saa koronan kotitestissä positiivisen tuloksen, tulisi jäädä kotiin.

Kaikkea fyysistä kontaktia suositellaan edelleen välttämään. Ikoneja ja muita kirkollisia esineitä ei tule suudella, eikä koskea.

– Pääsiäisyönä jumalanpalveluksissa fyysisten kontaktien välttäminen saattaa olla mahdotonta. Siksi maskien käyttö, huolellinen käsihygienia ja oikeanlainen aivastamis- ja yskimishygienia ovat avainasemassa.

Maskin tulee käyttää lasten pääsiäisenä sekä 23.4. järjestettävän pääkirkon praasniekan aterioilla koko ajan ruokailun hetkeä lukuun ottamatta.

 Voimme nyt iloita siitä, että saamme viimein kokoontua pääsiäisenä yhteen. Ja jos emme syystä tai toisesta pääsekään yhteisiin jumalanpalveluksiin, pääsiäisyön jumalanpalvelus lähetetään suoratoistona mm.  Uspenskin katedraalista YouTube-kanavalle ja tämän pääsiäisen radiointi tulee Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkosta Tapiosta. Alla linkkejä muutamien seurakuntien kanaville, joista voitte seurata palveluksia:

Alla lisäksi linkkejä, joista voitte seurata mm. Helsingin ja Pohjois-Suomen ortodoksisten seurakuntien palveluksia.

https://www.youtube.com/c/Helsinginortodoksinenseurakunta Helsinki

https://www.youtube.com/channel/UCIrlDQatYzHA3qzS5BwcDTw Pohjois-Suomi