Itä-Suomen yliopisto ja Ortodoksinen seminaari kouluttavat kirkon hengellisen työn tekijät, uskonnonopettajat ja muut ortodoksisen teologian asiantuntijat.

 

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

 

Suomessa on mahdollista suorittaa ortodoksisen teologian maisterin opinnot alusta loppuun ainoastaan Itä-Suomen yliopistossa. Opintojen suorittamisen jälkeen saa valmiudet toimia monipuolisesti erilaisissa ortodoksisen teologian asiantuntemusta vaativissa tehtävissä, esimerkiksi pappina, kanttorina tai uskonnonopettajana.

Kuopion pappisseminaarin lakkautuksen 1988 jälkeen ortodoksista teologiaa on opiskeltu Joensuussa. Nykyisin ortodoksista teologiaa opiskellaan Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa teologian osastolla, ortodoksisen teologian koulutuohjelmassa. Toinen osaston koulutusohjelmista on läntisen teologian koulutusohjelma.

Ortodoksisen teologian oppiaineet ovat

  • kirkkohistoria
  • käytännöllinen teologia
  • systemaattinen teologia
  • patristiikka
  • kirkkomusiikki

Eksegetiikka ja uskontotiede ovat ortodoksisen ja läntisen teologian koulutusohjelmien yhteisiä oppiaineita. Myös muissa oppiaineissa tarjoutuu vaihtelevassa määrin mahdollisuuksia koulutusohjelmarajan ylittävään yhteistyöhön.

Ortodoksisen teologian opintoihin haetaan kevään yhteishaussa. Ortodoksisen teologian opiskeluun, ortodoksiseen seminaariin ja erilaisiin kirkollisiin urapolkuihin voi tutustua ortodoksisen seminaarin opiskelijarekrytointisivustolla osoitteessa teologiaaopiskelemaan.fi.

Aiemmin suuntautumisvaihtoehtoja on ollut kolme: kirkon ja kulttuurin vaihtoehto, kirkkomusiikin vaihtoehto ja opetusalan vaihtoehto. Vuoden 2018 haussa kohteita on vain kaksi: kirkkomusiikki ja ortodoksinen teologia, joka sisältää sekä uskonnon opettajan tehtäviin tähtäävän opetusalan että aiemmin kirkon ja kulttuurin nimellä tunnetut aloituspaikat.

Ortodoksisen teologian hakukohteessa on 14 aloituspaikkaa: kolme opetusalan ja yksitoista teologin aloituspaikkaa. Tässä hakukohteessa hakijan on jo hakuvaiheessa päätettävä, haluaako yrittää pääsyä opetusalan soveltuuvuuskokeeseen, johon valitaan 9 parasta siihen pyrkinyttä hakijaa. Kirkkomuusiikin puolella aloituspaikkoja on tarjolla viisi.

 

ORTODOSKSINEN SEMINAARI

 

Yhdessä Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen teologian koulutusohjelman kanssa Ortodoksinen seminaari jatkaa suomalaisen ortodoksisen teologian opetuksen vuonna 1918 alkanutta perinnettä.

Joensuun keskustassa sijaitseva ortodoksinen seminaari on ortodoksisen kirkon koulutuslaitos. Se toimii osana ortodoksisen kirkon palvelukeskusta piispainkokouksen valvonnassa.

Seminaarin päätehtävä on ortodoksisen liturgisen perinteen sekä kirkollisen elämäntavan ja perinteen välittäminen Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen teologian opiskelijoille.

Seminaarilla suoritetaan teologian maisterin tutkintoon kuuluvista soveltavista opinnoista liturgiset harjoitukset, homileettiset harjoitukset sekä käytännön soveltavat harjoitukset. Seminaarin opettajat vastaavat harjoitusten ohjaamisesta.

Seminaarin 1990-luvulla valmistunut ja vuonna 2016 täysin peruskorjattu asuntola tarjoaa teologian opiskelijoille viihtyisän asuin- ja opiskeluympäristön. Yhteisöllisyys rakentuu lukukauden aikana yhdessä toimitettavien jumalanpalvelusten ja yhteisten aterioiden ympärille.

Seminaarilla on oma kirkko, vuonna 1995 valmistunut Pyhän Johannes teologin ja Karjalan valistajien kirkko. Ikonografialtaan ja tunnelmaltaan ainutlaatuisen kirkon esikuva on Tessalonikassa sijaitseva kupariseppien kirkko.

Lukuvuoden aikana kirkossa toimitetaan jumalanpalveluksia joka arkipäivä. Aamupalvelus alkaa kello 7.20 ja ehtoopalvelukseen kokoonnutaan kello 17. Palvelukset ovat avoimia kaikille.

 

Tiedot on koottu Suomen ortodoksisen kirkon, Ortodoksisen seminaarin sekä Pistis ry:n verkkosivuilta.

YHTEISHAKU

Hakuaika teologian opintoihin 18.3.-1.4.2020 klo 15.00.
Haku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.
Hakuohjeet

ORTODOKSISEN TEOLOGIAN REKRYVIDEO 2012

KOUKUSSA KIRKKOON? – 2016

ORTODOKSISEN TEOLOGIAN OPISKELU – 2016