Koronatiimi suosittelee edelleen maskin käyttöä ainakin ruuhkatilanteissa sekä riskiryhmiin kuuluvia kohdatessa
Helsingin hiippakunnan koronatiimi on arkkipiispa Leon siunauksella julkistanut 12.5. uudet koronavirustorjuntaan liittyvät ohjeistukset.


Helsingin hiippakunnassa suositellaan edelleen maskin käyttöä ruuhkatilanteissa, erityisesti sisätiloissa, ja kohdatessa koronan osalta riskiryhmään kuuluvien kanssa. Maskia tulisi käyttää muun muassa iäkkäille suunnatussa toiminnassa ja heitä kohdatessa. Koronatiimi suosittelee edelleen kaikkia yli 12-vuotiaita käyttämään maskia jumalanpalveluksissa. Riskiryhmiin kuuluville koronatiimi suosittelee FFP2- hengityssuojaimia.
Ikoneja ja ristiä kunnioitetaan edelleen suutelemisen sijaan vain kumartamalla. Samoin papin siunausta pyydettäessä vain kumarretaan. Ehtoollinen jaetaan edelleen kertakäyttöisellä puukuitulusikalla.
– Koska kyseessä on ilma- ja pisaravälitteinen tartuntatauti, maskien käyttämisellä, kertakäyttöisellä ehtoollislusikalla, ikonien ja ristin suutelemisen välttämisellä ja käsien desinfioinnilla voidaan vähentää merkittävästi tartuntamahdollisuuksia tilaisuuksissamme, tähdentää koronatiimin puheenjohtaja ja seurakuntamme diakoniatyöntekijä Elina Pale.
Toimintaan tulisi osallistua vain terveinä ja oireettomina. Myös positiivisen testituloksen saaneena oireettomana tulee pysyä eristyksissä viisi päivää ennen toimintaan osallistumista.
Koronatiimin suosituksien tavoitteena on vähentää koronan osalta tartuntariskejä ja tehdä seurakunnan toiminnasta sellaista, että mahdollisimman moni voi osallistua siihen. Elina Pale on saanut paljon palautetta, josta vain noin kolmannessa toivotaan suosituksista luopumista.
– Valtaosassa koronatiimin saamassa palautteessa toivotaan, että jatkamme maskinkäyttöä ja muita suosituksia niin, että myös riskiryhmään kuuluvat seurakuntalaiset kokevat voivansa osallistua terveysturvallisesti kirkolliseen toimintaan.