SAIRAANVOITELUN SAKRAMENTTI

 

Jeesus Kristus paransi sairaita yhtenä jumalallisen tehtävänsä osoituksena. Sen vuoksi parantamisen voima säilyy edelleen kirkossa, sillä Kristus on jatkuvasti läsnä Pyhän Hengen kautta.

Sairaanvoitelu on erityinen toimitus, jossa rukoillaan sairaalle parannusta niin ruumiin kuin sielunkin sairauksista. Sairaanvoiteluun kehottaa apostoli Jaakob kirjeessään (Jaak. 5:14-15). Evankeliumeissa kerrotaan, kuinka Jeesuksen opetuslapset paransivat sairaita öljyllä (Mark. 6:13).

Sairaanvoitelun tai öljypyhityksen sakramentti voidaan toimittaa kenelle tahansa ortodoksisen kirkon jäsenelle kirkossa, kotona tai vaikka sairaalassa. Sairaanvoitelua ei toimiteta ainoastaan kuolevalle tai erittäin vakavasti sairaalle, vaan kuka tahansa kirkon jäsen voi osallistua toimitukseen. Sairaanvoitelu voidaan toimittaa joko yksittäiselle ortodoksille tai yleisesti toimitukseen kokoontuneille. Ortodoksinen kirkko ei tunne niin sanottu viimeistä voitelua, joka katolisessa kirkossa toimitetaan kuoleman lähestyessä, vaan sairaan voitelu voidaan toimittaa useita kertoja samalle henkilölle.

Itse palveluksessa luetaan seitsemän eri otetta evankeliumista. Osallistujan otsa, rinta ja kädet sekä lähinnä yksityisesti toimitettavassa sakramnetissa selkä, kaula ja niska voidellaan pyhitetyllä öljyllä. Tämä korostaa ihmisen kokonaisvaltaista paranemista. Usein kysytään, paraneeko ihminen siis kaikista sairauksistaan ja vaivoistaan. Ihminen paranee synnin tilasta, joka on sairauksista kaikkein vakavin. Fyysiseen tai henkiseen sairauteen ihminen saa helpotusta ja voimia kantaa sairauksiaan toiveikkaampana. Paraneminen on aina viime kädessä Jumalan tahdosta ja Hänen armostaan kiinni.

Seurakunnissa toimitetaan myös yleisiä sairaanvoiteluita. Turun seurakunnassa on perinteisesti toimitettu yleinen sairaanvoitelu suuren paaston aikana. Yleiseen sairaanvoiteluun voivat osallistua kaikki ortodoksisen kirkon jäsenet, jotka tuntevat sitä tarvitsevansa.