Kupoli 3/2018, papin palsta

Pyhien ikonien kunnioittamisesta

 

”Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla. Älä kumarra äläkä palvele niitä, sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala.” (2 Moos. 2:4-5) Näin kehotetaan Vanhan Testamentin toisessa käskyssä. Miten siis voimme puolustaa ikonien kunnioittamista?

Pyhän tradition mukaan ensimmäisen ikonin maalasi pyhä evankelista Luukas, joka oli lääkäri ja maalari. Kristillisessä kirkossa ikoni on symboli, joka muistuttaa meitä Jumalasta, Vapahtajan sanoista ja ihmeistä, sekä pyhistä ihmisistä, jotka ovat omassa elämässään olleet meille esimerkkinä ja joita me parhaamme mukaan pyrimme seuraamaan.

Käydessämme sisään vaikkapa taidegalleriaan, näemme heti seinillä kuvia tai tauluja, jotka kertovat meille missä olemme. Samalla tavalla kirkkoon astuessamme ikonit kertovat meille, että olemme rukouksen paikassa, Jumalan huoneessa.

Ikonia ei ole tarkoitettu ruumiille vaan sielulle. Sen pitäisi koskettaa sydäntä. Samaan tapaan kuin rakkaudella ja kaipauksella katsomme vanhoja valokuvia läheisistä ihmisistä, ikonikin voi herättää sydämessämme ikävän Jumalan yhteyteen. Kirkon tai oman kodin ikonit kutsuvat meitä rukoilemaan. Tai keskustelemaan Jumalan kanssa, kuten pyhät isät sanovat.

Jos joku kysyy meiltä, miksi me ortodoksit “palvomme” ikoneita, voimme vastata: me kunnioitamme ikoneita ja niitä pyhiä, jotka on kuvattu niihin. Me palvomme vain Jumalaa. Ikonien kunnioittaminen tarkoittaa kummarrusta niiden edessä, ikonin suutelemista hartaudella ja rukousta sille pyhälle, joka on kuvattu ikonissa. Jumalan ja ikonin edessä voimme luvata, että yritämme olla parempia kristittyjä ja seurata pyhien elämää omin sielullisin ponnisteluin.

Kirkko ilman ikoneita ei muistuta meitä niin tehokkaasti Jumalasta kuin ikonein varustettu kirkko. Emme siis riko Vanhan Testamentin toista käskyä, sillä emme kunnioita materiaalia, mistä ikoni on tehty, vaan kunnioitamme Jumalaa Hänen pyhiensä kautta. Paras tapa puolustaa ikoneita ja Kirkon traditiota on pyrkiä elämään Jumalan opetuksien mukaan.

Isä Ion Durac

Teksti on julkaistu Turun ortodoksisessa seurakuntalehti Kupolissa numerossa 3/2018