Kupoli 1/2019, papin palsta

Pyhään Ehtoolliseen valmistautumisesta

 

Ennen pyhää ehtoollista pappi tai piispa lausuu: ”Ehtoolliseen valmistautuneet rukoilkaamme yhdessä”. Pappi tai piispa ei siis missään nimessä kehota kaikkia kirkossa olijoita ehtoolliselle.

Vuoteen 1970 saakka Suomen ortodoksisessa kirkossa ehtoolliseen osallistuivat vain ne, jotka olivat muutamaa päivää ennen, tai viimeistään juuri ennen liturgiaa, käyneet synnintunnustuksella. Heinäkuussa 1970 piispainkokous päätti, että kirkossamme voi tulla ehtoolliselle muutaman kerran ilman edeltävää katumuksen sakramenttiin osallistumista. Päätöstä tehtäessä otettiin luultavasti huomioon sen ajan vallitseva kulttuuri ja se, että luterilaisessa kirkossa ihmiset osallistuvat oman perinteensä mukaiseen ehtoolliseen usein. Piispainkokouksen tarkoituksena ei kuitenkaan ollut, että ortodoksit lakkaisivat käymästä synnintunnustuksella tai kävisivät siellä vain 10-20 vuoden välein.

Piispainkokous linjasi, että ehtoolliselle voi tulla monta kertaa yhden synnintunnustuksen jälkeen, kuitenkin silloinkin rippi-isän siunauksella. Aika nopeasti monet ortodoksit unohtivat nämä piispainkokouksen määräykset ja alkoivat käydä ehtoollisella oman mielensä mukaan samalla unohtaen katumuksen sakramentin.

Ehtoollisen sakramenttiin osallistumiseen kuuluu ensin toinen sakramentti – katumus. Mutta tämäkään ei yksin riitä. Ennen pyhää ehtoollista meillä tulisi olla niin rauhallinen lauantai kuin mahdollista. Voimme lukea rukouksia enemmän kuin tavallisena päivänä ja voimme sopia erimielisyydet lähimmäisten kanssa. Paastoaminen ruuasta ja juomasta puolenyön jälkeen on myös tärkeä osa ehtoolliseen valmistautumista.

On todella ikävää, että jotkut jopa jättävät tulematta pyhään liturgiaan, mikäli eivät voi osallistua ehtoolliseen. Pyhään liturgiaan osallistuminen on meille suuri kunnia, vaikka emme olisi joka kerta arvoisia ottamaan vastaan pyhää ehtoollista. Vaikka liturgia ei kuulu kirkon seitsemään sakramenttiin, se on kuitenkin pyhien isien mukaan ”sakramenttien sakramentti”.

Kirkon kanonit ja pyhien kirjoitukset sanovat, että pyhään ehtoolliseen osallistuminen ilman kunnollista valmistautumista on suuri synti. Koska pyhät isät ja kirkon kanonit pitävät ehtoolliseen valmistautumista näin tärkeänä ja välttämättömänä, meidän pitää ottaa säännöt vakavasti.

Muistakaamme Vapahtajamme sanat: ”Ottakaa, syökää…” ja ”juokaa tästä kaikki…”. Ja Hän korostaa: ”Tehkää tämä minun muistokseni” (Luuk. 22:19). Vapahtajan uhrin ja ylösnousemuksen muistoksi pitäisi ottaa vastaan Hänen ruumiinsa ja verensä, uskolla ja kunnialla.

Isä Ion Durac

****

Seurakuntalaisten pyynnöstä Kupolin Papin palstalla käsitellään jatkossa entistä enemmän perustietoja kirkosta ja sen elämästä. Olisiko sinulla ehdottaa aihetta, josta haluaisit tietää tarkemmin? Ota yhteys lehden toimituskuntaan!

(Kuva: patriarhia.ru)