Kupoli 5/2015, papin palsta

Onko yksinkertaisuus hyve?

 

Vastaus tähän kysymykseen on aivan selvä: ei, yksinkertaisuus ei ole itsessään hyve. Yksinkertaisuus on kuitenkin positiivinen asia ja tämän vuoksi sen katsotaan olevan hyveen kaltainen. Kristityn elämän tulisi olla yksinkertaista ja vaatimatonta. Onhan elämämme esimerkki ja tiennäyttäjä Vapahtaja Jeesus Kristus.

Kun tämä Kupoli-lehden numero ilmestyy, elämme joulupaaston aikaa, ja Vapahtajan syntymäjuhlaan on enää viikko. Itse Messias, Vapahtaja Jeesus Kristus syntyi eläinten luolan seimessä – vaatimattomassa paikassa ja yksinkertaisissa olosuhteissa. Kuninkaat syntyvät palatseissa, mutta maailman Pelastaja aloitti elämänsä eläinsuojassa.

Tietäjät toivat vastasyntyneelle lapselle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Mutta he tekivät tämän kaiken yksinkertaisesti, nopeasti ja lähtivät sitten salaperäisesti pois. Myös joulukuussa muisteltava Pyhä Nikolaos auttoi lähimmäisiään salaa, eikä halunnut huomiota osakseen.

Suuri lahja tuli maailmaan yli kaksi tuhatta vuotta sitten ja me ihmise noudatamme tietäjien esimerkkiä antamalla rakkaille lähimmäisillemme lahjoja. Nykypäivän ihmiselle joulunalusaika on kuitenkin usein kiireistä, eikä stressiä vähennä jouluostosten tekeminen ruuhkaisissa kaupoissa. Herran syntymäjuhlan ajasta on tullut monille väsyttävä ajanjakso, sillä siitä puuttuu
yksinkertaisuus.

Työpaikoilla järjestettävät pikkujoulut ovat alunperin olleet hieno mahdollisuus työnantajille ja työntekijöille viettää hetki aikaa yhdessä ennen suurta juhlaa. Siinä ei tietenkään ole mitään pahaa. Nykyisin pikkujoulut ovat kuitenkin muuttuneet yhä suuremmiksi ja riehakkaammiksi tapahtumiksi. Paasto ei tarkoita vain pidättäytymistä ruoista, vaan myös hengellistä valmistautumista juhlaa varten. Jos juhlimme kovasti jo ennen joulua, varsinaisen juhlan merkitys hälventyy. Paaston pitäisi tarkoittaa yksinkertaisuutta niin ruumiillisesti kuin hengellisestikin. Itse Vapahtaja sanoo: ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin” (Matt.6:33).

Herran syntymäjuhla on rauhan ja hiljaisuuden sekä rakkauden juhla lähimmäisiämme kohtaan. Yksinkertaisella valmistautumisella voimme todella viettää juhlaa, jota odotamme niin suuresti. Hyvää ja rauhallista Herran syntymäjuhlaa!

Isä Ion Durac

Teksti on julkaistu Turun ortodoksisessa seurakuntalehti Kupolissa numerossa 5/2015.