Kupoli 5/2016, papin palsta

Betlehemin tähti

 

Herran syntymä noin kaksi tuhatta vuotta sitten oli käännekohta ihmiskunnan historiassa; Jumalan Poika tuli maan päälle. Kristuksen syntymä käynnisti tuolloin Betlehemissä tapahtumasarjan, jota ei voi verrata tavallisen lapsen syntymään. Kun Jeesus syntyi, enkelten kuoro lauloi, tähti nousi Betlehemin ylle, kolme tietäjää tuli kunnioittamaan syntynyttä lasta, Herodes murhasi lapsia toivoen, että heidän joukossaan olisi ”uusi kuningas”. Näitä ainutlaatuisia tapahtumia muistelemme joka vuosi Herran syntymäjuhlan alla.

Herran syntymäjuhla on nykyään hyvin kaupallista aikaa. Joka vuosi joulun lähestyessä meidät yritetään saada ostamaan uusia tuotteita. Juhlan kristillinen merkitys jää helposti kaiken tämän varjoon. Verratessamme kaupallisen ja kirkollisen juhlan merkityksiä, voimme kysyä itseltämme: pitäisikö Herran syntymäjuhlan tuoda meille tavaroiden lisäksi myös jotain uutta hengellistä merkitystä joka vuosi? Jumalan opetus ihmisille, aivan kuten Jumala itsekin, on muuttumaton. Juhlan merkitys on siis sama ja aina yhtä tärkeä, maailmaan loppuun saakka. Voimme kuitenkin oppia ymmärtämään Herran syntymäjuhlan merkitystä syvemmin.

Betlehemin tapahtumat tuovat meille kristityille piilotetun viestin. Voimme ajatella seimen, johon Jeesus-lapsi laitettiin, olevan uhripöytä, jolla Vapahtaja verettömästi uhrautuu jokaisessa liturgiassa meidän puolestamme. Tähti, joka johti tietäjät Betlehemin seimen luo, on hävinnyt. Hengellinen tähti, Jeesus Kristus, on kuitenkin jäänyt maan päälle. Vapahtaja nousi ylös kuolleista ja astui taivaaseen, mutta Hänen opetuksensa loistavat ihmisten keskuudessa kuin tähdet. Niin kuin aurinko luo valoa päivälle ja kuu ja tähdet loistavat yöllä, jotta me emme kompastuisi, niin loistavat myös Vapahtajan opetukset Kristuksen kirkossa. Kirkko on kuin hengellinen majakka meidän sieluillemme. Kirkko – jumalanpalvelusten, pyhien kirjoitusten ja rukousten kautta – on kuin tähti joka loistaa, jotta meidän sielumme eivät kompastuisi pelastuksen tiellä. Pelastuksen tie alkoi Betlehemin seimestä. Jokaisen meistä tulisi kulkea tätä tietä toivoen näkevänsä maailmaan lopussa täydellisen valon, joka on itse Jumala.

Hyvää ja siunattua Herran syntymä juhlaa!

Kirkkoherra Ion Durac

Teksti on julkaistu Turun ortodoksisessa seurakuntalehti Kupolissa numerossa 5/2016.