Ortodoksi.net julkaisee yhdessä piispa Arsenin kanssa sakramenttien esittelyvideot netissä

Vapaaehtoisten aktiivisten ortodoksien talkootyönään toimittama nettisivusto Ortodoksi.net julkaisee yhteistyössä Kuopion ja Karjalan hiippakunnan piispan tehtäviä tällä hetkellä sijaisena hoitavan Joensuun piispa Arsenin kanssa yhdeksän videota, jotka käsittelevät ortodoksisen kirkon seitsemää sakramenttia eli mysteeriä.

Vuorollaan videoilla tulevat esille piispa Arsenin kertomana kaikki sakramentit: kaste, mirhallavoitelu, ehtoollinen, katumus, avioliitto, pappeus ja sairaanvoitelu. Näiden lisäksi aluksi julkaistaan kaikkien sakramenttien yleisesittely ja lopussa eräänlainen listaus sakramenttien poikkeuksellisista asioista, kuten esimerkiksi hätäkasteesta.

Nyt jo netistä löytyvät kaksi ensimmäistä:

Ortodoksisen kirkon sakramentit ja Ortodoksisen kirkon kaste 

(19.1. julkaistu kolmas osa Mirhavoitelun sakramentti)

Videoihin pyritään laittamaan myös ruotsinkieliset tekstitykset äidinkielenään ruotsia puhuville. Molemmissa julkaistussa videossa se on jo toteutettu ja tekstityksen saa esille tai pois käytöstä videokuvan oikeassa alakulmassa olevasta näppäin- tai asetusratas-symbolista valitsemalla kieleksi: ruotsi.

Ortodoksi.net on laajin ortodoksinen suomenkielinen (pieneltä osin myös muunkin kielinen) tietosivusto, joka on ollut toiminnassa nyt jo vuodesta 2005 alkaen. Sivustoa ylläpitävät yksityiset, vapaaehtoiset Suomen ortodoksisen kirkon jäsenet pääasiassa omin varoin. Sivustolta löytyy tällä hetkellä yli 12 500 sivua, joista noin hieman yli 5000 on ns. laajoja artikkeleja. Lisäksi sivustolla on tuhansia tiedostoja, joista löytyy mm. liturgisia tekstejä ja kirkkolauluja. Pääasiassa sivuston materiaali on artikkeleja ortodoksisuudesta, liturgisia tekstejä, opetuspuheita, ortodoksisia kirja- ja levyesittelyjä, valokuvia ja videoita, toisinaan myös suoria netti-tv-lähetyksiä jumalanpalveluksista, kirkolliskokouksesta tai haastatteluista. Aiheet käsittelevät niin kirkkohistoriaa, etiikkaa, uskonoppia, kirkkotaidetta, pyhiä ihmisiä kuin yleensäkin ortodoksista kirkkoa Suomessa ja muualla maailmassa.

Aiemmin sivustolta löytyi myös mm. ortodoksinen kuuden kielen sanakirja, virtuaalikirkko ja eräitä muitakin elementtejä, jotka viimeisimmässä muutoksessa jäivät ainakin toistaiseksi pois. Sivusto on tällä hetkellä vielä muutoksen edessä ja sitä pyritään kehittämään eteenpäin ajatellen sivujen käyttöä ja lukemista myös mobiililaitteissa, älykännyköissä ja tableteissa.

Ortodoksi.netillä on myös erilaisia sosiaalisen median sivustoja, joista osa on ns. julkisia ja kaikkien käytettävissä, osa ns. omia ryhmäsivuja, joissa voidaan hallitusti käydä keskustelua erilaisista ortodoksista asioista. Sivustolta löytyvät omat Facebook-, Twitter- ja YouTube-sivut. Facebookin ryhmäsivustoja ovat mm. yleinen Ortodoksi.net-ryhmä, ortodoksinen kirjallisuuspiiri ja esirukouksia varten perustettu ja rukousta käsittelevä Jeesuksen rukous-sivusto. Niistä kahteen ensimmäiseen voi liittyä menemällä ko. sivulle Facebookissa ja klikkaamalla ”Liity ryhmään”-painiketta ja viimeiseen ryhmään pitää ilmoittaa halukkuutensa liittymiseen ylläpidolle osoitetussa sähköpostiviestissä. (Osoitetiedot tämän tiedotteen alalaidassa.)

Ortodoksi.net-sivusto tekee teknisellä puolella yhteistyötä Heinäveden Valalmon Kristuksen kirkastumisen luostarin kanssa, mutta muutoin sivusto toimii ortodoksista kirkkoa tukien ja mahdollisuuksiensa mukaan yhteistyössä, muttei kuitenkaan kirkon alaisena eikä kirkon varoilla. Sivuston kotipaikka on Lappeenranta, mutta toimintaa on muuallakin.

Ylläpitoon saa yhteyden sähköpostilla joko omaan osoitteeseen: info[at]ortodoksi.net tai gmail-osoitteeseen: yllapito.ortodoksinet[at]gmail.com (tai mieluummin lähettämällä kaiken varalta postia kumpaankin osoitteeseen).

Ystävällisin terveisin,
Ortodoksi.netin ylläpito