Konserttisarjan juliste

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanttoreista koostuva Suomen Kanttorikuoro – Chorus Cantorum Finlandiae ja Suomen Ortodoksinen Kanttorikuoro järjestävät yhteisen konserttisarjan.

Vaikka yhteistyöhön kansankirkkojen välillä on vuosisadan aikana totuttu, ortodoksiset ja luterilaiset kanttorikuorot yhdistävät äänensä suurkuoroksi nyt ensi kertaa. Yhteistyön tarkoituksena on luoda verkostoja kanttorikuntien kesken entistä laajemmin, tutustua eri musiikillisiin traditioihin ja – kuten aina kanttorien tapahtumissa – oppia lisää muusikon taitoja. Kaikki nämä toteutuvat parhaiten käytännön työssä.

Kuorot laulavat yhdessä sekä läntistä että itäistä perinnettä edustavaa kirkkomusiikkia. Osan konsertista kuorot esiintyvät myös erikseen. Konsertin säveltäjänimiä ovat mm. Leonid BashmakovFelix Mendelssohn-BartholdyKnut NystedtJuhani KomulainenHeikki HattunenJanne Salmenkangas ja Aleksi Suikkanen.

Ortodoksisen kanttorikuoron ohjelmisto on yhdistelmä uutta suomalaista kirkkomusiikkia sekä parhaita paloja Suomen ortodoksisen kirkon historiasta. CCF:n ohjelmistossa näkyy reformaation juhlavuosi siten, että ohjelmistossa on paljon virsiin pohjautuvia sävellyksiä.

Konserteissa kantaesitetään kaksi tätä projektia varten sävellettyä teosta. Ortodoksiselta puolelta kuullaan kanttori Heikki Hattusen Te kaikki, jotka olette Kristukseen kastettuja (Gal. 3:27) – veisu, joka lauletaan ortodoksisessa liturgiajumalanpalveluksessa kirkkovuoden suurimpina juhlina. Sävellys on tehty pääsiäisyön palvelusta ajatellen. Evankelis-luterilaisen kirkon kanttori Janne Salmenkangas on ajatellut teoksensa Kristus, Jumalan Karitsa esimerkiksi ehtoollismusiikiksi. Tekstin on kirjoittanut Kaija Pispa.

Kuoronjohtajat Rita Varonen (SOK) ja Kari Turunen (CCF) lukeutuvat Suomen tunnetuimpien kuoronjohtajien ja kuoronjohdon opettajien joukkoon. Suomen Kuoronjohtajayhdistys on vuorollaan valinnut molemmat Vuoden kuoronjohtajiksi.

Rita Varonen on valmistunut diplomikuoronjohtajaksi Budapestin Liszt-Akatemiasta, sekä suorittanut tutkinnon puhallinorkesterinjohdosta. Hän toimii kuoron- ja orkesterinjohdon lehtorina Jyväskylän AMK:ssa ja johtaa kanttorikuoron lisäksi Kamarikuoro Cantinovumia, Harjun Laulua, Jyväskylän Naislaulajia ja puhallinorkesteri New Wind Bandia. Varoselle myönnettiin vuonna 2009 Slovakia Cantat- ja ABB Banska Bystrica -kilpailuissa parhaan kuoronjohtajan palkinto, sekä 2012 Sulasolin laulujuhlilla Klemettipalkinto hänen arvokkaasta työstään suomalaisen kuoromusiikin hyväksi.

Kari Turunen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi pääaineenaan kuoronjohto, sekä musiikin tohtoriksi aiheenaan 1500-luvun kirkkomusiikin esittämiskäytännöt. Hän on toiminut aiemmin kuoronjohdon lehtorina Pirkanmaan ammattikorkeakoulussaa. Hän johtaa CCF:n lisäksi Akademiska Sångföreningeniä, Kamarikuoro Kampin Laulua, sekä Spira Ensembleä, joka voitti Tampereen Sävelen kuorokatselmuksen vuonna 2015. Turunen laulaa ja on ollut perustamassa lauluyhtyeitä Lumen Valo ja Ensemble Petraloysio.

Suomen Kanttorikuoro – Chorus Cantorum Finlandiae ja Suomen Ortodoksinen Kanttorikuoro

  • Joensuun evankelisluterilaisessa kirkossa maanantaina 9.10. klo 18
  • Kuopiossa Alavan kirkossa tiistaina 10.10. klo 18
  • Helsingissä Uspenskin katedraalissa maanantaina 13.11. klo 18

Konsertteihin on vapaa pääsy, käsiohjelma maksaa 15 euroa.

Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko