Vapaaehtoistyön kehittäminen on yksi kirkkomme tavoite- ja toimintasuunnitelmaan kirjatuista tavoitteista. Suunnitelmassa todetaan: ”Kirkon vapaaehtoistyö tarvitsee uusien muotojen etsimistä ja vapaaehtoisten osaamisen kehittämistä.

Tähän asti vapaaehtoistyön organisoinnista ovat vastanneet pitkälti yksittäiset seurakunnat tai kirkon yhteistyöjärjestöt. Helsingin seurakunnassa 7.11. järjestetyillä vapaaehtoisverkostopäivillä esiteltiin mahdollisuus osallistua vapaaehtoispohjalta myös koko kirkon yhteiseen viestintätyöhön.

Etsinnässä on joukko paikalliskirjeenvaihtajia eri puolilta Suomea. Tavoitteena on tuottaa kirkon viestintäkanaviin entistä monipuolisempaa ja kirkon jäsenistöä paremmin palvelevaa sisältöä ja varsinkin lisätä paikallisten tapahtumien ja uutisaiheiden näkyvyyttä niissä.

Keskeisiä tehtäväalueita on viisi:

  • Facebook live -lähetysten tekeminen Ortodoksit Suomessa -tilille tai jumalanpalvelusten striimaus kirkon sivustolle (ort.fi).
  • Facebook -julkaisujen tekeminen Ortodoksit Suomessa -tilille.
  • Instagram -julkaisujen tekeminen kirkon tilille.
  • Seurakuntien tapahtumista kertovien artikkeleiden ja valokuvien toimittaminen kirkon viestinnän käyttöön.
  • Ruotsinkielisten käännösten tuottaminen kirkon viestinnän tarpeisiin.

Julkaisut tehdään omalla laitteistolla yhteisesti sovittujen pelisääntöjen puitteissa. Esimerkiksi Ortodoksit Suomessa -tilille tulevat päivitykset postataan ensin viestinnän päivystävään someryhmään ja julkaistaan kun ne on kuitattu hyväksytyiksi. Jumalanpalvelusten striimaukset ja livelähetykset sovitaan ennakkoon vastaavan tiedottajan kanssa. Käännöstehtävistä sovitaan erikseen.

Koska kyseessä on vapaaehtoistyö, jokainen saa määritellä aktiivisuusasteensa pitkälti itse. Tavoitteena olisi kuitenkin löytää avustajia, jotka olisivat valmiit esimerkiksi yhteen julkaisuun tai lyhyeen käännökseen kuukausittain. Tiimille voidaan räätälöidä jatkossa myös tehtävään liittyvää koulutusta.

Viestintäavustajan tehtävästä kiinnostuneita vapaaehtoisia kehotetaan olemaan yhteydessä viestinnän vapaaehtoistyötä koordinoivaan vastaavaan tiedottajaan: Maria Hattunen, maria.hattunen@ort.fi tai 040 481 9240.

Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko

Kuva: Emmi Lainio