Kesän temppelijuhlat eli praasniekat kutsuvat taas juhlaväkeä läheltä ja kaukaa.

Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle, jonka muistopäivänä vietetään pyhäkön temppelijuhlaa. Praasniekka eli temppelijuhla on pyhäkön ja samalla koko seurakunnan tai luostarin juhlapäivä.

Praasniekkaan liittyy tavallisesti edellisenä päivänä toimitettava vigilia tai ehtoopalvelus ja vedenpyhitys liturgian yhteydessä. Usein juhlaan liittyy myös haudoilla toimitettava litania ja ristisaatto – yhteistä ateriaa ja juhlaohjelmaa unohtamatta.

Suomessa kesä on suorastaan praasniekkojen ruuhka-aikaa. Oheiseen praasniekkakalenteriin on koottu seurakuntien ja luostareiden tiedossa olevat kesäpraasniekat helluntaista aina syyskuun alkupuolelle saakka. Ns. pyöreitä vuosia juhlivat tänä kesänä 150 vuotta täyttävä Uspenskin katedraali, 60 vuotta täyttävä Profeetta Elian kirkko Helsingin hautausmaalla sekä niin ikään 60 vuotta täyttävä Apostolien Pietarin ja Paavalin ja pappismarttyyri Blasioksen kirkko Pielavedellä. Myös Puroniemen leirikeskus juhlii pyhäkkönsä praasniekan yhteydessä leirikeskuksen 60-vuotista taivalta.

Kalenteri on laadittu kirkkokalenterin juhlien mukaan. Jos varsinainen juhlapäivä osuu arkipäivälle, praasniekkapalvelukset voidaan toimittaa lähimpänä viikonloppuna tai muuna sopivana päivänä. Varsinkin pitkän matkan takaa praasniekoille matkustavien on siis syytä olla tarkkana päivämäärien kanssa ja tarkistaa aikataulu vielä kertaalleen asianomaisen seurakunnan omista tiedotteista (esimerkiksi seurakuntalehdestä, www-sivuilta tai fb-sivuilta).

Pyhäkön nimen yhteydessä on mainittu paikkakunta ja seurakunta, jonka alueella sijaitsevasta pyhäköstä on kysymys. Pyhäkköjen tarkat katuosoitteet ja karttalinkit löytyvät ort.fi -sivuston kohdasta Pyhäköt. Osoitetiedot löytyvät myös seurakuntien omilta www-sivuilta sekä kirkkokalenterista.

Praasniekkakalenteriin pääset täältä.

 

Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko

Kuva: E. Lainio