Helsingin ortodoksisen hiippakunnan koronatiimi on antanut arkkipiispa Leon siunauksella 8.8.2020 suosituksen koskien maskien käyttöä seurakuntien toiminnassa.

Keskiviikosta 12.8. lähtien maskeja suositellaan Helsingin hiippakunnassa pidettäväksi kaikissa niissä tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Seurakuntien työntekijöille suositus on velvoittava.

Käytännössä pappien tulee käyttää maskia aina ehtoollisen jakamisen yhteydessä. Maskin voi korvata myös pleksillä. Esimerkiksi Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa Espoossa on jo kesäkuun alusta lähtien käytetty ehtoollisella pleksiä eli muovisuojaa, jossa on aukko ehtoollisen jakamista varten. (https://ort.fi/uutishuone/2020-05-25/ehtoollista-pleksin-takaa)

Koronatiimi suosittelee myös seurakuntalaisille maskien käyttöä yhteisissä tilaisuuksissa, kuten jumalanpalveluksissa. Suositus ei koske pieniä lapsia.

– Haluamme kannustaa myös seurakuntalaisia maskien käyttöön niissä tilanteissa, joissa ihmisiä on paljon koolla. Esimerkiksi jumalanpalveluksissa voi maski antaa vielä lisäsuojan turvavälien ja käsihygienian lisäksi. Emme kuitenkin edellytä maskin käyttöä seurakuntalaisilta, kertoo hiippakunnan koronatiimin puheenjohtaja, isä Jonas Bergenstad.

Koronatiimi noudattaa maskisuosituksen osalta THL:n ohjeita. Maskisuositusta tarkennetaan tarpeen mukaan heti, kun hallitus on antanut yleisen maskien käytön suosituksen.

– Haluamme toimia asiassa etupainotteisesti. Maskien käytöllä voidaan tutkitusti vähentää tartuntariskiä ja hillitä koronaviruspandemiaa. Haluamme toimia vastuullisesti ja estää tai vähentää tilanteita, joissa tartuntaketjuja pääsisi syntymään seurakuntien tilaisuuksista. Toivon mukaan tämä myös rohkaisee osallistumaan yhteisiin tilaisuuksiin, ja lisää turvallisuuden tunnetta, toteaa isä Jonas.

Maskisuosituksen yhteydessä tarkennettiin myös etätyötä ja pappien työtä koskevia ohjeistuksia. Koronatiimi suosittelee jatkamaan etätyötä kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on työn luonteen osalta mahdollista. Käytännössä esimerkiksi asiakaspalvelu pyritään pitämään auki.

Tarkennuksia tehtiin myös esimerkiksi pappien työn osalta. Koronatiimi ei suosittele papistoa osallistumaan varsinaisen toimituksen jälkeen kaste- tai hääjuhliin, joissa turvavälien pitäminen ei välttämättä ole mahdollista.

– Näin pyrimme suojelemaan niin työntekijöitämme kuin seurakuntalaisia ja muita lähimmäisiämme. Haluamme tällä ohjeistuksella välttää niitä tilanteita, joissa pappimme mahdollisesti altistuvat monissa eri juhlatilaisuuksissa tartunnalle ja pahimmassa tapauksessa voivat myös tartuttaa muita, tiivistää isä Jonas.

 

Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko