Ortodoksisia kirkkopäiviä on järjestetty viiden vuoden välein. Edellisiä vietettiin Lappeenrannassa vuonna 2015, joten seuraavat olisivat vuorossa vuoden 2020 aikana.

Vuonna 2023 tulee kuitenkin kuluneeksi 100 vuotta Ekumeenisen patriarkaatin Suomen ortodoksiselle kirkolle myöntämästä autonomiasta. Siksi kirkollishallitus on päättänyt, että seuraavat kirkkopäivät järjestetään vasta tämän juhlavuoden päätapahtumana.

Edelleen kirkollishallitus on päättänyt, että vuoden 2023 ortodoksiset kirkkopäivät järjestetään Oulun hiippakunnan alueella ja niiden järjestelyvastuu on Oulun hiippakunnalla.

Vuoteen 2020 sijoittuu kuitenkin toinen suurtapahtuma, sillä seuraavat ortodoksiset kirkkolaulupäivät järjestetään Joensuussa 15.–17.5.2020.

Tapahtuman suunnittelu on jo täydessä vauhdissa. Järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Ortodoksisten kanttorien liitto OKL ry, Pyhän Sergein ja Hermanin veljeskunta PSHV ry, Joensuun ortodoksinen seurakunta, Itä-Suomen yliopisto ja Ortodoksinen seminaari.

– Joensuun valitsemisella kirkkolaulupäivien pitopaikaksi on haluttu nostaa erityisesti esille kirkkomusiikin koulutusta Itä-Suomen yliopistolla ja ortodoksisella seminaarilla, kertoo kanttorien liiton puheenjohtaja Riikka Patrikainen.

Kevään 2020 kirkkolaulupäivien tapahtumat tulevat keskittymään Ortodoksisen kulttuurikeskuksen ja Ortodoksisen seminaarin uudistetulle piha-alueelle, sitä ympäröiviin kirkkoihin ja Itä-Suomen yliopiston viihtyisälle Joensuun kampukselle.

Kirkkolaulupäivien ohjelma alkaa täsmentyä jo alkuvuoden 2019 aikana.

– Sisällössä tullaan hyödyntämään juuri sitä osaamista, mitä kirkkomusiikin koulutus ja tutkimus tällä hetkellä tarjoavat, kertoo kanttori Riikka.

Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko

Kuva: tokk.fi