Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta ry. (PSHV) piti vuosikokouksensa Tampereella 13. lokakuuta. Veljeskunnan puheenjohtajana jatkaa Joensuun piispa Arseni. Hallituksen erovuoroisesta kahdesta jäsenestä pastori Reijo Marjomaa jatkaa, kun taas pastori Marko Mäkisen tilalle valittiin kirkkoherra Ioannis Lampropoulos. Vuosikokoukseen osallistui 23 yhdistyksen äänivaltaista jäsentä.

Veljeskunta vietti samana viikonloppuna vuosijuhlia, johon perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina osallistui 45, 60 ja 100 henkeä. Vuosijuhlien teemana oli Juuret ja monikulttuurisuus. Teemaan liittyen kuultiin serbialainen (Nemanja Balcin) ja syyrialainen (Wisam Bitar) puheenvuoro. Nemanja on tullut Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 1999 ja Wisam turvapaikanhakijana 2015. He kertoivat kirkon keskeisestä merkityksestä heidän elämässään sekä ennen että jälkeen maahanmuuton.

Juuriaan etsivä hakeutuu usein arkistolähteille. Kirkon tiedonhallinnan asiantuntija Sari Hirvonen selvitti, miten yhdistysten arkistointia olisi hyvä hoitaa. Ennen muuta kannattaa määritellä, mitkä aineistot ovat pysyvästi tallennettavia ja mitkä määräajaksi säilytettävä. Pienen yhdistyksen aineistot tulisi säilyttää paperitulosteina.

Sunnuntain liturgia oli erityisen juhlallinen, kun Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo vihki kanttori Heikki Hattusendiakoniksi.

Päiväjuhlassa kuultiin viulutaiteilija Marianne Hautakankaan esittämiä alttoviulusooloja, jotka kohottivat mieliä. Filosofian tohtori Paula Tuomikoski puhui arkkipiispa Paavalin (+1988) ajasta Aamun Koitto -lehden vastaavana toimittajana vuosina 1945–55. Samalla hän hahmotti Paavalin taustaa ja uskonnollisen ajattelun kehityskaarta.

Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunnan toiminnanjohtaja vaihtuu 1.1.2019, kun Soili Penttonen ottaa toimen vastaan. Nykyinen toiminnanjohtaja, rovasti Sergius Colliander kiitti vuosijuhlassa veljeskunnan kenttää kokemastaan tuesta. Hallituksen puheenjohtajan aloitteesta hänelle laulettiin Monia vuosia.

Teksti ja kuva: Sergius Colliander. 

Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko