Kupoli /2016, artikkeli

Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkon 170-vuotisjuhla

 

Turun pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkon vihkimisestä on tänä syksynä tullut kuluneeksi 170 vuotta. Merkkipäivän juhla syyskuun 4. päivänä alkoi vedenpyhityksellä kirkon viereisellä Kauppatorilla. Turun modernin keskustan tärkein kauppa- ja kohtauspaikka oli pilvisenä sunnuntaiaamuna vielä tyhjä ja hiljainen, kun ristisaatto saapui kirkosta torille.

 

 

 

 

KP Helsingin metropoliitta Ambrosius toimitti liturgian yhdessä muun papiston kanssa. Pappeja oli paikalla viisi; kirkkoherra Ion Durac, isä Teppo Siili, isä Mikko Ylinen, isä Kyösti Heino ja isä Markku Kinkki. Kirkkokansaa oli paikalla sankoin joukoin.

 

Liturgian jälkeen siirryttiin juhlimaan VPK-talolle. Juhlassa puhunut seurakunnanneuvoston varapuheenjohtaja Anna-Leena Maunila valotti seurakuntamme historiaa ja kertoi mielenkiintoisia yksityiskohtia kirkon vaiheista. Vuosien saatossa kirkkomme on nimittäin useaan otteeseen yritetty ostaa ja jopa purkaa!

Turun ortodoksisen kirkon kuoro esiintyi juhlassa kanttori Pasi Torhamon johdolla johdattaen juhlavieraat oikeaan tunnelmaan. 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen ja Turun evankelis-luterilaisen seurakunnan tuomiorovasti Heimo Rinne toivat juhlaan toisen kansankirkon tervehdyksen. He painottivat puheissaan kirkkojemme yhteistä päämäärää evankeliumin ilosanoman julistajina. 

Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen totesi seurakuntamme olevan osa Turun monikulttuurista todellisuutta – ortodoksit ovat pieni vähemmistö, mutta omalla tavallaan tärkeä osa Turun historiaa ja nykypäivää.

Turun juutalaisen seurakunnan edustaja Tomer Huhtamäki puolestaan kehui sitä sivistys- ja kasvatustyötä, jota kirkkomme on tehnyt erityisesti nuorten parissa. Hän totesi kaikkien uskonnollisten yhteisöjen toimivan eettisten ja moraalisten arvojen edistäjinä yhteiskunnassa.

Isä Ion kiitti omassa puheessaan kaikkia seurakunnan hyväksi vapaaehtoistyötä tekeviä. Piispallinen siunauskirje ansioituneesta työstä kirkon hyväksi myönnettiin Maire Koivulalle Loimaalta, Seija Virralle Eurasta, Leila Pahomowille Mynämäeltä ja Turun pääkirkon isännöitsijä Eila Sintoselle Aurasta.

Seurakunta myös palkitsi aktiivisia vapaaehtoistyöntekijöitä juhlaa varten tilatuilla erikoissateenvarjoilla. Nämä varjot, jotka symboloivat kirkon suojaavaa kupolia, jaettiin juhlan lopussa 50 seurakuntalaiselle. Juhlapäivä oli pilvinen, mutta pahemmalta sateelta vältyttiin, joten varjoja ei siis ihan vielä päästy testaamaan!

Maria Hokkinen

(kuvat: Turun ortodoksinen seurakunta)

Teksti on julkaistu Turun ortodoksisessa seurakuntalehti Kupolissa numerossa 4/2016.