Askelia kohti pyhää paastoa

– Publikaanin piittaamattomuus Jumalan rakkauden laista meissä on, mutta ei hänen nöyryyttään. Nöyryys on jumalallinen armolahja ja sen saavuttaminen on tulosta omasta pitkäjänteisestä asenteiden muutoksesta ja Jumalan antamasta avusta ja armosta. Fariseuksen ylimielisyyttä meissä on runsain mitoin, mutta ei hänen tinkimätöntä pyrkimystään Jumalan käskyjen noudattamiseksi.

Ylimielisyys tai ylpeys on toisena ääripäänä, nöyryys toisena. Voimme kuitenkin lähestyä nöyryyttä kiitollisuuden ilmaisemisen kautta. Esimerkiksi: kun sinä huomaat, että sanasi ovat ilahduttaneet kanssaihmistä, kiitä Jumalaa hänen antamasta avusta. Kun olet ”auttanut miestä mäessä”, älä vajoa itsetyytyväisyyteen, vaan kiitä Jumalaa, joka antoi vihjeen hyvän tekemisen mahdollisuudesta. Näin voit vähä vähältä etääntyä itsekeskeisyydestä ja itseriittoisuudesta. – Näitä ajatuksia Sergius Colliander esitti opetuspuheessaan.

Turun tiistaiseuran kutsusta veljeskunnan toiminnanjohtaja rovasti Sergius Colliander vieraili kaupungissa viikonvaihteessa 20.–21.1. Ohjelma käsitti vigilian ja liturgian toimittamisen lauantai-iltana ja sunnuntaina aamupäivällä. Kirkkokahvien jälkeen isä Sergius piti alustuksen.

Sergius Colliander puhuu Kristoffer Varfolomejeffista

Alustuksen aiheena oli Venäjän ortodoksisen kirkon piispainkokouksen piakkoin pyhien joukkoon lisättävä tunnustaja Kristoffer Varfolomejeff. Hän toimi useita vuosia Sumen kenraalikuvernöörin kansliassa Helsingissä ja vallankumouksen jälkeen asettui Pietariin, jossa hänet vihittiin papiksi. Vainojen kiihdyttyä vuonna 1934 hänet pidätettiin ja, koska hän kieltäytyi ilmiantamasta ketään kanssapalvelijoitaan, passitettiin Vladivostokin lähellä sijainneeseen vankileirin, jossa hän kuoli sairaalassa 8.9.1938. – Järjestöllemme hänen tunnustaja- ja uusmarttyyrikilvoituksensa on erityisen läheinen, koska yhtenä keksittynä syytekohtana oli, että hän olisi tukenut fasistista Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskuntaa. Veljeskunta ei ole missään vaiheessa toimintaansa ollut poliittisesti aktiivinen, vaan toiminut johdonmukaisesti sisälähetysjärjestönä, isä Sergius selvitti.

Kiitämme kuvista Anne Hokkista!

Lähde: Pyhien Sergein ja Hermannin veljeskunta